Programvare og app'er for orientering
GPS sporing
Med GPS sporing kan du registrere hvor du har løpt. Etter løpet kan du laste GPS-sporet inn i et analyseprogram for å se og analysere veivalgene og bommene dine. Den beste måten å registrere GPS-spor på i orienteringsløp er med en GPS enhet på armen, f.eks. en pulsklokke med GPS enhet og sporingsfunksjon. De to største produsentene av slike klokker er: Du finner flere modeller i ulike prisklasser på disse lenkene. Du kan også bruke en egen GPS sporingsenhet uten pulsklokke. Norsk Orientering bruker pr i dag trackerenheter fra Tracker OY. |
|
Hvis du har en smarttelefon med GPS, kan du også bruke en app for å logge GPS-sporet. Det finnes mange slike, og her er en som brukes mye til trening: Vanligvis gir smarttelefon dårligere GPS-nøyaktighet enn en pulsklokke med GPS. Dette skyldes bl.a. at appene bare registrerer posisjon ca. hvert 10-15 sekund. Hvis du kan velge tidspunktet mellom registreringer i appen, bør du sette det til ca. 1 sek, men dette kan redusere batteritiden. Dessuten bør du tenke på at en smarttelefon tåler både fuktighet og kulde dårlig. Dessuten kan den skades hvis du faller. GSP-sporet lagres vanligvis som en GPX-fil før det kan tas inn i andre programmer. |
Vise og analysere veivalg fra GPS-spor
Når du har registrert GPS-sporet fra en treningsøkt, kan du laste dette inn i et program for å se hvor du har løpt, analysere veivalgene dine og sammenlikne med andre. De fleste programer lese sporet fra en GPX-fil, men noen kan også hente det direkte fra GPS-enheten. Det finnes flere programmer for dette:
|
Løypelegging
I terminfestede løp legges alle løyper digitalt med et løypeleggingsprogram. Mange bruke dette også for å legge løyper til treningsløp. Det er tre programmer som brukes til å legge orienteringsløyper:
Alle disse programmene har en læringsterskel før du behersker dem. Du bør få en som kan programmet, til å vise deg det grunnleggende. Produsentene har laget instruksjonsvideoer til OCAD og Condes som viser deg de vanligste funksjonene. |
Karttegning
De fleste orienteringskart tegnes i dag med det sveitsiske programmet OCAD. Dette ble opprinnelig utviklet for å lage o-kart, men har blitt videreutviklet til et profesjonelt verktøy for generell karttegning. Programmet koster penger og krever endel opplæing / trening før du mestrer det.
Det finne et gratis alternativ til OCAD som heter OpenOrienteering Mapper. Dette er et open source (fri programvare) produkt som under utvikling og som ikke er er ferdig produkt ennå.
Spill og simulering
Orienteringsspill og simuleringsprogrammer kan være morsomme måter å lære/trene orientering på. Her er noen som du kan ta en kikk på:
|
Kompass-apper for smarttelefon
- Compass VO [WP7]
- Compass VO [Android]
- Orienteering Compass iPhone App [iOS]
- Orienteering Compass Plus [iOS]